PROGRAM “KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA: Održana edukacija “Zašto je međuresorna suradnja važna u sustavu podrške žrtvama”

U organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“, u srijedu 21. veljače 2024. godine u vijećnici Grada Pakraca (zgrada Gradske uprave), održana je edukacija naziva „ZAŠTO JE MEĐURESORNA SURADNJA VAŽNA U SUSTAVU PODRŠKE ŽRTVAMA“.

Edukacija  je  aktivnost programa „KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA“ kojega financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi ga OCD „DELFIN“ u partnerstvu s Udrugom slijepih Pakrac-Lipik i Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Područni ured Pakrac.

Provedba Programa traje 3 godine (2023. – 2025.), a aktivnosti programa usmjerene su na podizanje standarda kvalitete pružanja stručne pomoći i podrške, psihosocijalnog i pravnog savjetovanja, edukacija namijenjenih jačanju samopouzdanja i povećanju mogućnosti zapošljavanja žena žrtava nasilja te rad na podizanju razine znanja i kapaciteta različitih dionika koji se u svom svakodnevnom radu susreću sa  žrtvama nasilja.

Edukatorica je bila dr.sc. Lana Peto Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda u Republici Hrvatskoj koja ima dugogodišnje iskustvo rada (institucionalno i vaninstitucionalno) te je po svom radu prepoznata i vrlo cijenjena.

Neke od tema edukacije bile su koje se institucije u radu sa žrtvama povezuju i zajednički djeluju s ciljem pružanja što kvalitetnije pomoći i podrške te na koji način (multidisciplinarnost i međusobno uvažavanje). Što očekujemo jedni od drugih? Nije predmet nego žrtva (iza predmeta stoji žrtva-ČOVJEK, obitelj). Tko treba povezivati i kako surađivati?

Sudionice i sudionici edukacije, pored organizatora i partnera, bili su predstavnice/i Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Požeško-slavonske županije, Obiteljskog centra Područna služba požeško-slavonska, Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područni ured Požega, Policijske uprave požeško-slavonske, Policijske postaje Pakrac, Grada Pakraca, Općine Velika, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ispostava Pakrac, Osnovne škole braće Radića Pakrac, Dječjeg vrtića „Kockica“ Lipik te Ministarstva hrvatskih branitelja Područni odjel Požega.