Support our work by donation

Center for support and development of civil society DOLPHIN can only achieve its goals with the assistance of generous donations from members of our community. Without these donations, serving those in our area would not be possible. Enormous amount of work can be achieved by volunteering, that many of us are doing and will be doing. Diversity of work done by Center of support and development of civil society DOLPHIN can be clearly seen within our community but also beyond its borders. Constant rise in various forms of help by individuals and society calls for more needed resources.donations

Since our organization relies on the generosity of individuals like you, we write to ask you to consider a donation to our cause.

We accept all currencies.

Donation account:

HR76 2340 0091 1100 85485

We hope that you will help support our efforts.

Thank you in advance for your generosity and feel free to contact us if needed.

hands holding letters spelling words

hands holding letters spelling words

KONFERENCIJA O ULOZI I VAŽNOSTI OCD-a U SUZBIJANJU NASILJA NAD ŽENAMA, OPATIJA 08-11. 06. 2016.

 

OCD DELFIN sudjelovala na Konferenciji u Opatiji u okviru projekta „Novom snagom protiv nasilja nad ženama“ koji financijski podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, financijski mehanizam europskog gospodarskog prostora (EGP) i financijski mehanizam Kraljevine Norveške.

Projekt provode Ženska soba – Centar za seksualna prava (Zagreb) s partnerskim organizacijama Ženska udruga “IZVOR” (Tenja), Ženska grupa Karlovac „Korak“ (Karlovac) i Stígamót – Counselling and education center on sexual violence (Reykjavík, Island).

 

Bavile smo se pitanjima vezanim uz:

  • održivosti organizacija civilnog društva koje djeluju na području poboljšanja prava žena žrtvama nasilja, prevencije i suzbijanja nasilja
  • izradu akcijskog plana organizacija civilnog društva koje se bave suzbijanjem nasilja nad ženama
  • razradu javne kampanje o ulozi organizacija civilnog društva u suzbijanju nasilja nad ženama.

IMG_20160610_163330 IMG_20160610_163339 IMG_20160610_163355

 

Više na stranicama ŽENSKE SOBE- Centar za seksualna prava Zagreb

SPECIJALIZIRANA EDUKACIJA STRUČNIH OSOBA KOJE RADE SA ŽRTVAMA SEKSUALNOG NASILJA

U Slavonskom Brodu će se od 17. -18. 06. 2016. održati I i II  modul edukacija kao dio aktivnosti projekta “Relevantne institucije i organizacije civilnog društva – glas za žrtve seksualnog nasilja” koji financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Nositeljica projekta je Ženska soba, a projekt provodi  u partnerstvu s Udrugom Brod – grupom za ženska ljudska prava i Gradom Slavonskim Brodom.

Više na linku: Poziv na Specijaliziranu edukaciju_Slavonski Brod

OCD DELFIN se i ove godine uključio u organiziranje Dana otvorenih vrata udruga- DOVU,

organiziranjem javnog događaja-okruglog stola pod nazivom TREBAJU LI NAM UDRUGE?! i akciju udruga/OCD-a „5 do 12“.

DOVU je bila prilika da udruge/OCD-a/inicijative širu javnost upoznaju sa svojim radom, uspjesima, ali i da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju. Samo 6 predstavnica/ka udruga/OCD-a odazvalo, a dvije su ispričale svoj nedolazak. Grad Lipik, Policijska uprava Požeško slavonska i HZZ  su se odazvali i svojim sudjelovanjem doprinijeli uspješnosti javnog događaja.

Stav svih prisutnih je  da je javna akcija bila vrlo uspješna bez obzira na loš odaziv.

Ovo su zaključci:

 Edukacije:

Iako postoje  mnogobrojne edukacije odaziv udruga/OCD-a nije zadovoljavajući. Malo ljudi radi na sebi za korist udruga/OCD-a koje predstavljaju, a na korist široj zajednici. Umrežavanje je način kako se zajedno ide prema donatorima i stvaraju mogućnosti zajedničkog djelovanja.

 Informiranje je jako važno za sve koji su uključeni u procese razvoja i jačanja civilnog društva, demokratizaciju, smanjenje diskriminacije, socijalne i ekonomske isključenosti pojedinki/ca i grupa. Nužna je transparentnost rada udruga/OCd-a: rad, aktivnosti, trošenje novca.Isto tako je važna i transparentnost JLS kod odluke o financiranju programa/projekta na lokalnoj razini. Kriteriji moraju postojati i za sve moraju biti jednaki. Otvarati prostor za dijalog/komunikaciju : sektorska i međusektorska suradnja

 Prepoznati probleme i nametnuti se. Uvjeti se mijenjaju i udruge/OCD-a se nalaze na tržištu: opstaju samo oni/one koji nude najbolja rješenja ( ali ne uvijek) i koje u svoje programe uključuju različite dionike. Nije realno očekivati  da JLS financiraju sve udruge/OCD-e na svom području.

Potrebni su veći napori za uključivanje građana u aktivnosti udruga/OCD-a kroz volonterski pristup, što će nas motivirati da budemo hrabriji i odvažniji: preispitivati se koliko smo sami spremni dati vremena, energije, znanja i vještina. Raditi na uključenju  mladih ljudi. Nuditi im zanimljive i atraktivne sadržaje i na taj način stvarati uvjete za njihov ostanak u RH.Ne podržavati one udruge/OCD-e koji žive od civilnog društva, kao i pranje novca  kroz udruge/OCD-e.Važno nam je bilo uključiti se i podržati akciju 5 do 12 , istaknuti probleme o  otežanim mogućnostima financiranja zbog odluke Vlade Republike Hrvatske o ukidanju/preraspodjeli  dijela sredstava iz prihoda od igara na sreću za 2016. godinu što će dovesti u pitanje opstanak i djelovanje mnogih udruga/OCD.a koje su financijska sredstva dobila od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

 

Udruge bez interesa za civilno društvo

Predstavljanje vodiča pružatelja socijalnih usluga na području Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske i Virovitičko podravske županije, te Priručnika za žrtve i svjedoke u kaznenom postupku trebale su biti teme okruglog stola koji je za danas u pakračkoj gradskoj vijećnici organizirao Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ , a u povodu Dana otvorenih vrata udruga, koji se od 23. do 25. svibnja obilježava u RH.

okrugli stol

Međutim okruglom stolu se odazvalo tek dvadesetak osoba iz  šest udruga s područja Pakraca i Lipika („Delfin“, Klub žena, SDF, Češka beseda, Antifašisti, Latica) te nekoliko predstavnika institucija (Policijska uprava, Zavod za zapošljavanje, Grad Lipik, Vijeće češke nacionalne manjine, Dom Lipik) što je vidljivo razočaranu moderatoricu Mirjanu Bilopavlović iz „Delfina“ motiviralo da u uvodnim dijelu podsjeti da u Pakracu je registrirano 112, na u Lipiku 73 udruge, ali očigledno bez želje za međusobnom suradnjom i radom u takozvanom civilnom društvu. Stoga je sama podsjetila na sve teži materijalni položaj udruga koji je odnedavno dodatno otežan činjenicom da je Vlada RH odlučila civilnom društvu, dakle udrugama, uskratiti ne mala sredstva iz dijela prihoda Hrvatske lutrije te istaknula da su udruge na razini Hrvatske  za danas pokrenule akciju nazvanu „5 do 12“ čiji dio je i peticija za vračanje institucionalne potpore države radu udruga.

okrugli stol 3

Sudionici okruglog stola koji su se odazvali pozivu kao motiv dolaska najčešće su istaknuli prikupljanje informacija i razmjenu iskustava.

U samom Vodiču na području naše županije kao pružatelji socijalnih usluga evidentirano je osam udruga s područja Pakraca i Lipika, sedam s područja Požeštine te Županijska udruga slijepih. S našeg područja to su „Delfin“, Dom za djecu Lipik, GD HCK Pakrac, Udruga invalida rada,  „Latica“i  Udruga slijepih.

Preuzeto s web stranica Pakračkog lista.

 

POZIV NA DANE OTVORENIH VRATA

 

memorandum

Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN Pakrac, povodom obilježavanja

DANA OTVORENIH VRATA UDRUGA (DOVU)

 P O Z I V A

 Vas na okrugli stol koji će se održati 24. svibnja 2016. godine s početkom u 10:00 sati u vijećnici Grada Pakraca- Kompleks Janković.

Okrugli stol je naš doprinos DOVU-a.

 Organiziranjem javnog događaja/okruglog stola želimo   predstaviti  rad udruga/OCDA-a, uspjehe ali i da ukažemo na probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo.

OCD DELFIN će predstaviti:

VODIČ PRUŽATELJA SOCIJALNIH USLUGA NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE, POŽEŠKO-SLAVONSKE I VIROVITIČKO PODRAVSKE ŽUPANIJE

PRIRUČNIK ZA ŽRTVE I SVJEDOKE U KAZNENOM POSTUPKU

Uz građane/ke na javni događaj pozivamo predstavnike/ce institucija, ustanova, lokalne i područne JLS.

Predviđeno vrijeme trajanja je od 10:00 – 12:00 sati.

Molimo Vas da svoje sudjelovanje potvrdite na e-mail: delfin.zamir@gmail.com ili na tel : (0 34) 411 780, mobitel 098 161 76 23 do 23. 05. 2016. godine.

Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte putem telefona ili putem e-maila

S poštovanjem,

Koordinatorica OCD DELFIN

Mirjana Bilopavlović

 

INVITATION FOR VOLUNTEERS

Delfin – Center for support and development of civil society, Pakrac, Croatia, EU

http://delfin-pakrac.com/press/

&

Miramida Centar – Regional Peacebuilding Exchange, Grožnjan-Grisignana, Croatia, EU

http://miramida.org/about-us

INVITATION FOR VOLUNTEERS

 

for the 4th International Volunteers Youth Camp – Pakrac, Croatia 2016 Pakrac, July 9th to 16th 2016

“ Why are immigrants & minorities seen as a threat and how to change it ? ” Tribute to Volunteer Project Pakrac 1993 – 1997 – Pioneering Peacebuilding Effort & toward establishment of International Cultural Centre in Pakrac We are happy to invite you to join us this summer at our 4th Camp – if you are between 18 and 35 yrs, fluent in English, interested in human rights, nonviolence, peace-building learning and meeting other cultures.

This year’s Camp is dedicated to issues of xenophobia, human security, human solidarity, importance of ethnic and other minorities, prevention of wars and all kind of violence. We offer opportunity to contribute building sustainable peace in town which was heavily destroyed by war 1991 – 1995 but was also place of pioneering peace-building efforts under UN umbrella including Volunteer Project Pakrac. 1993 – 1997 with over 400 international volunteers from over 30 countries.

Volunteers will participate in community work, some phyisical activities, visiting and assisting ethnic minorities’ associations in and around Pakrac.There will be educational parts for volunteers about peace-building, significance of minorities in democratic societies and issues of needs and fears of ‘others’. Volunteers will have opportunity to speak about their experiences, prepare presentations and workshops.This is internal call for network of former volunteers of Volunteer Project Pakrac but is free for circulation. Official Call is coming in May with full list of co-organisers and detailed programme.

Participation fee for volunteers is 250 EUR and covers costs of 7 full board ( 3 meals a day, accommodation in double bed room in Hotel Pakrac http://hotel-pakrac.com/)

We are looking for group not bigger than 12 volunteers. Volunteers are responsible for travel arrengenments and costs. Arrival, Saturday July 9th 2016 1 pm (or upon agreement) Departure, Saturday July 16th 11 am Please, send your expression of interest to miramida@zamir.net and/or delfin.zamir@gmail.com

Welcome!

 

Održane radionice

Ženska soba memorandumOCD DELFIN je u sklopu  SIGURNI OD NASILJA, nositeljice ŽENSKE SOBE Zagreb i partnerskih organizacija SOS DJEČJE  SELO Ladimirevci i EKONOMSKE I TURISTIČKE ŠKOLE Daruvar, održao  dvije radionice za učenike SREDNJE ŠKOLE Pakrac, drugi i treći razred, smjer medicinske sestre/tehničar.

Cilj radionica je bio osvijestiti i informirati učenike o tome što je seksualno nasilje i uznemiravanje i njegovi razni oblici s kojima se svakodnevno susrećemo, kao što su npr zviždanje i dobacivanje vulgarnih izraza.

Učenici su bili proaktivni i svojim pitanjima i komentarima su doprinijeli uspješnosti radionice. Evaluacijski krug je pokazao da su zainteresirani za nastavak rada na ovu temu, te su radionicu ocijenili kao vrlo korisnu, pogotovo način na koji im je tema/problem prezentiran.

IMG_20160428_165401IMG_20160428_165642

Poziv na parlaonicu

 

memorandum icmlogoosijek

 

 

 

 

PRONI Centar za socijalno podučavanje, Regionalni info-centar za mlade Osijek u suradnji s Centrom za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ Pakrac ( daljnjem tekstu DELFIN), pozivaju Vas na

PARLAONICU

IZAZOVI DANAS:OSTATI I/ILI OTIĆI?!

 koja je dio projekta Regionalnog informativnog centra za mlade Osijek.

Parlaonica se održati 10. Svibnja 2016. godine s početkom u 16:00 sati u prostorijama DELFINA, ( II kat) Braće Radića 13. Pakrac, ( stara škola, zgrada Crvenog križa).

Ovo je prilika da porazgovaramo o različitim temama koje Vas zanimaju, o Vašim problemima, stavovima, ali i da podijelimo informacije koje bi Vam mogle biti korisne i zanimljive.

Nadamo se da prepoznajete mogućnost koju Vam nudimo, da ćete se odazvati i svojim aktivnim sudjelovanjem doprinijeti da parlaonica bude uspješna

Veselimo se Vašem dolasku.