Projekt “SuperTata”: Održan okrugli stol

Okrugli stol u sklopu projekta „SuperTata“ održan je u srijedu 15. svibnja 2024. godine u Virovitici. Projekt provodi Udruga S.O.S. Virovitica u suradnji s Centrom za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN”. Cilj projekta je doprinijeti razvoju pozitivnog roditeljstva promicanjem ravnomjerne raspodjele kućanskih i roditeljskih obveza u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Tako se na okruglom stolu govorilo o važnosti ravnopravnog roditeljstva te izazovima i podršci koja je potrebna kako bi se ono ostvarilo.

Izlagačice koje su govorile na događaju bile su Marina Vulinović – dipl. socijalna radnica, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Ljudevite pl. Janković s dugogodišnjim iskustvom rada u Centru za socijalnu skrb Daruvar, Sandra Matošina Borbaš – prof. psih., univ. spec. mediat., voditeljica Područne službe pri Obiteljskom centru, Područna služba Virovitičko-podravska, Desa Kolesarić – predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova VPŽ te Daniela Pecolaj – Udruga S.O.S. Virovitica.

Projekt se provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Konferencija „Šutnja je teret – glasno protiv seksualnog nasilja nad djecom“

Konferencija „Šutnja je teret – glasno protiv seksualnog nasilja nad djecom“ održana je u srijedu 15. svibnja, a okupila je više od 300 sudionika, predstavnika institucija, odgojno-obrazovnih ustanova, organizacija civilnog društva i stručne javnosti. Organizirala ju je Ženska soba u okviru EU projekta “Seksualno nasilje – edukacijski i preventivni program online (SNEP Online Tool)”.
Teme o kojima se govorilo na konferenciji bile su seksualno nasilje nad djecom i program prevencije Ženske sobe, važnost aktivnog uključivanja mladih i nužnost provedbe programa prevencije seksualnog nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama te korištenje suvremenih alata u prevenciji seksualnog nasilja i senzibiliziranju šire javnosti.
U Hrvatskoj u SNEP program prevencije, koji nije obvezan, ali je odobren od Ministarstva, uključilo između 150 i 200 osnovnih i srednjih škola.
U okviru Ženske sobe djeluje Centar za žrtve seksualnog nasilja, jedini specijalizirani servis za osobe koje su preživjele bilo koji oblik seksualnog uznemiravanja u Hrvatskoj. Sve osobe se Centru mogu obratiti telefonom na 01/6119444, e-mailom savjetovaliste@zenskasoba.hr ili osobno.

STRUČNI SKUP „Upućivanje u posebnu odgojnu ustanovu“

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade organizirala je stručni skup naziva „Upućivanje u posebnu odgojnu ustanovu“ 14. svibnja 2024. godine u Zagrebu.

„Prema maloljetniku s psihofizičkim oštećenjima sud može umjesto upućivanja u odgojnu ustanovu ili odgojni zavod izreći mjeru upućivanja u posebnu odgojnu ustanovu. Ova mjera može se izreći i umjesto sigurnosne mjere obveznog psihijatrijskog liječenja ako se u posebnoj odgojnoj ustanovi može osigurati liječenje maloljetnika i time postići svrha ove sigurnosne mjere.“ Zakon o sudovima za mladež.

Gdje možemo uputiti takvog maloljetnika i koje su ustanove u RH voljne primati maloljetnike na smještaj? Imamo li sve više djece u sukobu sa zakonom koja imaju mentalne poteškoće?

O predmetnoj temi govorili su prof. dr.sc. Ljiljana Igrić – znanstvenica, Nataša Grković Šola –ravnateljica Centra Lug, dr. Svebor Javornik – psihijatar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice za djecu i mlade te Kornelija Kalaj Blažeković – sutkinja za mladež, predsjednica Županijskog suda u Velikoj Gorici, a moderatorica dr.sc. Lana Petӧ Kujundžić, VKSRH.

Sudionici skupa bili su stručnjaci koji rade s djecom i mladima, donosioci odluka i zagovaratelji ljudskih prava i prava djece. Na skupu su sudjelovale članice OCD „DELFIN“ Pakrac.

MREŽA PODRŠKE I SURADNJE ZA ŽRTVE I SVJEDOKE KAZNENIH DJELA: Sastanak s institucijama

Jučer je u Požegi održan sastanak s predsjednikom Općinskog suda u Požegi, g. Damirom Ronko, kao jedna od aktivnosti projekta Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela.

Na sastanku su sudjelovali suci i Državno odvjetništvo u Požegi. Razgovarali smo o nastavku suradnje – Mreža te informirali o međuresornom treningu i zatražili da si rezerviraju termine kako bi mogli sudjelovati.

Program “KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA”: Održan sastanak u Gradu Pakracu vezan za izradu strategije zaštite od nasilja u obitelji

OCD “DELFIN” Pakrac provodi trogodišnji program “KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA” koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Jedna od aktivnosti programa je dvodnevni trening pripreme za izradu Strategije zaštite od nasilja u obitelji Grada Pakraca.

Plan je održati dvodnevni trening s predstavnicima Grada Pakraca, policije, obrazovnih ustanova te partnera u programu: Udruga slijepih Pakrac-Lipik i Hrvatski zavod za socijalni rad Pakrac.

Konačan rezultat dvodnevnog treninga bio bi izrađen prijedlog Strategije zaštite od nasilja u obitelji Grada Pakraca.

Tim povodom je u ponedjeljak 13. svibnja 2024. godine u 9 sati održan sastanak s Marijanom Šircem, pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti i gospodarstvo Grada Pakraca.

Projekt “SVE POČINJE PRVIM KORAKOM II”: Potpisan ugovor s Gradom Pakracom

Potpisivanje i dodjela ugovora o raspodjeli sredstava proračuna Grada Pakraca za 2024. godinu namijenjenih financiranju projekata koje provode udruge održano je u ponedjeljak 13. svibnja 2024. godine u 11 sati u Velikoj vijećnici zgrade Gradske uprave.

Odlukom o raspodjeli sredstava za područje udruga u kulturi, za financiranje je odobreno 14 projekata koje je prijavilo 14 udruga, a financirat će se ukupnim iznosom od 11.575 eura.

Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ Pakrac prijavio je nastavak prošlogodišnjeg projekta pod nazivom „SVE POČINJE PRVIM KORAKOM II“.

PROGRAM „KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA“: Održani sastanci s volonterima na SOS telefonu

Prošloga tjedna održana su dva sastanka volontera na SOS telefonu kao aktivnost trogodišnjeg programa „KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA“ kojega financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.  Program provodi Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ Pakrac u partnerstvu s Udrugom slijepih Pakrac-Lipik i Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Područni ured Pakrac.

Prvi sastanak održan je u utorak 7. svibnja 2024. godine, a osim razgovora o korisnicama i radu na SOS telefonskoj liniji, razgovaralo se o provedenim aktivnostima unutar projekta, kao i o onima koje još treba dovršiti kao što su brošura i mentorski dnevnici. Osim toga, tema su bile i aktivnosti za sljedeću godinu provedbe programa.

U petak 10. svibnja 2024. godine, na sastanku se govorilo o mentorstvu, zašto je mentorstvo važno za volontere, a isto tako i o dobrobiti koju volonter dobiva kroz mentorstvo te o uvažavanju različitosti na relaciji volonter-mentor. Također, jedna od tema bila je mentorski dnevnik, odnosno način vođenja mentorskog dnevnika i metodologija razgovora s različitim korisnicima te edukacija volontera.

Udruga slijepih Pakrac-Lipik: Održana edukacija o ERASMUS+ programima

U okviru projekta Udruge slijepih Pakrac-Lipik “Učim, radim, sudjelujem” financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a čiji cilj je pružanje podrške i poticanje razvoja volonterskih projekata u lokalnoj zajednici, u ponedjeljak 29. travnja 2024. godine smo u prostoru Gradske knjižnice Pakrac sudjelovali na cjelodnevnoj edukaciji s temom ERASMUS+ programa. Edukaciju je vodila Elizabeta Petersdorfer, a na njoj je sudjelovalo 15 predstavnika lokalnih udruga, institucija i ustanova s područja Gradova Pakraca i Lipika.
Edukacija je bila informativna i vrlo proaktivna. Sudionici su imali priliku ne samo saznati više informacija o programima mobilnosti koji se provode putem Agencija za mobilnost i programe Europske unije, već i sami razvijati vlastite projektne ideje.

Gostovanje na Radiju Daruvar – emisija “Ravnopravno”

Jučer smo gostovale u emisiji „Ravnopravno“ na Radiju Daruvar gdje smo govorile o projektu „SuperTata“ kojega provodi udruga S.O.S. Virovitica u suradnji s Centrom za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“, a financira ga Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Projekt je usmjeren na roditeljske uloge koje su često tradicionalno podijeljene te mogu predstavljati prepreku ostvarivanju ravnopravnosti, a kako bi navedena definicija uistinu zaživjela, potrebno je raditi na aktivnijem uključivanju očeva u odgoj djece te ravnomjernoj raspodjeli kućanskih poslova. Ovdje valja spomenuti pozitivne propise koji pridonose ostvarivanju očinske uloge (očinski i roditeljski dopust). Takvi propisi otvaraju prilike za razvoj ravnopravnog roditeljstva.

Pored toga, govorile smo i o trećem trogodišnjem ciklusu projekta Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela te trogodišnjem programu „KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA“ koje provodi OCD „DELFIN“.

Održano predavanje „Rape Crisis Network Ireland – način funkcioniranja mreže organizacija specijaliziranih za rad sa osobama koje su preživjele seksualno nasilje“

Jučer je održano online predavanje „Rape Crisis Network Ireland – način funkcioniranja mreže organizacija specijaliziranih za rad sa osobama koje su preživjele seksualno nasilje“. Predavanje je održala izvršna direktorica Rape Crisis Network Ireland, dr.sc. Cliona Saidlear, koja je predstavila osnivanje i način funkcioniranja mreže specijaliziranih organizacija za rad na problematici seksualnog nasilja u Irskoj, način financiranja i upravljanja mrežom organizacija i glavna načela i smjernice u njihovu radu.

Predavanje organizira Ženska soba u okviru projekta „Centar za žrtve seksualnog nasilja“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

Na predavanju su sudjelovale i članice OCD „DELFIN“ Pakrac.