PROGRAM “KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA”: Održana druga edukacija za volontere

U ponedjeljak 4. ožujka 2024. godine održana je edukacija za volontere u organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ Pakrac kao aktivnost programa „KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA“. Program financijski podržava Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Edukacija je održana u prostorijama Udruge slijepih Pakrac-Lipik od 9 do 11 sati, a provela ju je Mira Bilopavlović, koordinatorica OCD „DELFIN“ uz podršku Mirsade Madžarević iz Udruge slijepih Pakrac-Lipik.

 

Održan sastanak Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Požeško-slavonske županije

Prvi ovogodišnji sastanak Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Požeško-slavonske županije održan je u četvrtak 29. veljače 2024. godine u 13 sati u Maloj vijećnici Požeško-slavonske županije u Požegi.

Mirjana Jugović, voditeljica tima, iznijela je izvješće o radu za 2023. godinu, kao i godišnji plan rada za 2024. godinu, a sudionici/e su nakon izvješća razgovarali o slučajevima iz prakse.

Na sastanku su sudjelovale Mira Bilopavlović, koordinatorica OCD „DELFIN“, i Martina Puškarić Ljevaković, voditeljica ureda OCD „DELFIN“.

PROGRAM “KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA”: Održana prva edukacija za volontere

U četvrtak 29. veljače 2024. godine održana je edukacija za volontere u organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ Pakrac kao aktivnost programa „KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA“. Program financijski podržava Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Edukacija je održana u prostorijama OCD „DELFIN“ od 9 do 11 sati, a provela ju je Mira Bilopavlović, koordinatorica OCD „DELFIN“ uz podršku Mirsade Madžarević iz Udruge slijepih Pakrac-Lipik.

Održana redovna izvještajna skupština OCD “DELFIN”

Jučer je u održana redovna izvještajna skupština OCD “DELFIN”. Nakon što je jednoglasno usvojen dnevni red, koordinatorica organizacije Mira Bilopavlović izvijestila je sudionike o radu “DELFINA” u 2023. godini, kao i o financijskom izvješću za prošlu godinu.
Nakon toga, Bilopavlović je iznijela prijedlog plana i programa rada i financijskog plana za tekuću godinu.
Skupština je zaokružena diskusijom i usvajanjem plana i programa rada.

 

Održan online sastanak u vezi međuresornog treninga

Danas je održan online sastanak članica Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela s ciljem dogovora oko ovogodišnjeg međuresornog treninga.
Na sastanku su sudjelovale članice koje organiziraju trening, a to su: OCD “DELFIN”, CESI, HERA Križevci, IPC Slavonski Brod, S.O.S. Virovitica I Udruga za podršku žrtvama i svjedocima Vukovar.

PROGRAM “KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA”: Održana treća supervizija

Treći susret supervizije stručnih osoba održan je kao jedna od aktivnosti unutar trogodišnjeg programa „KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA“ kojega financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ u partnerstvu s Udrugom slijepih Pakrac-Lipik i Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Područni ured Pakrac.
Prva supervizija unutar Programa održana je 13. studenog 2023. godine u prostorijama OCD „DELFIN“, a trajala je od 10 do 15 sati. Drugi je susret održan 18. prosinca 2023. godine, a treći 27. veljače 2024. godine.
Na superviziji su sudjelovali predstavnici i zaposlenici partnerskih organizacija, a provela ju je Zdenka Pantić, supervizorica koja je po profesiji psihologinja, realitetna terapeutkinja s dugogodišnjim iskustvom rada institucionalno i vaninstitucionalno.
Na samom početku sudionici su izrazili svoja očekivanja uz osvrt na proteklo razdoblje te izrazili mišljenje i očekivanja u vezi promjene supervizorice. Teme koje su obrađene na ovoj superviziji su: traumatizacija, teorija privrženosti, sortiranje misli, stereotipi i tradicija u slučajevima obiteljskog nasilja, kako održati mentalno i fizičko zdravlje, kako naš posao utječe na naše zdravlje te rad na konkretnim primjerima iz profesionalne prakse supervizanata-učenje uvidom te kako ojačati vlastitu otpornost.
Sljedeća supervizija zakazana je za 14. ožujka 2024. godine.

Danas se obilježava Europski dan žrtava kaznenih djela

Za emocionalnu podršku, praktične informacije i informacije o pravima možete se obratiti bilo kojoj od udruga koje su dio programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“.
Program provode Ženska soba kao koordinatorica i još 10 organizacija civilnog društva: CGI Poreč, Deša Dubrovnik, S.O.S. Virovitica, HERA Križevci, KORAK Karlovac, IPC Slavonski Brod, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Udruga Zvonimir, CESI-SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije i OCD DELFIN Pakrac.
Program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ financira Ministarstvo pravosuđa i uprave RH.
OCD „DELFIN“ pokriva dvije županije Požeško-slavonsku i Bjelovarsko-bilogorsku.
Možete nam se obratiti svaki radni dan od 8 do 16 sati telefonskim putem na broj 034/411 780 ili putem e-pošte na adresu delfin.zamir@gmail.com.

PROGRAM “KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA: Održana edukacija “Zašto je međuresorna suradnja važna u sustavu podrške žrtvama”

U organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“, u srijedu 21. veljače 2024. godine u vijećnici Grada Pakraca (zgrada Gradske uprave), održana je edukacija naziva „ZAŠTO JE MEĐURESORNA SURADNJA VAŽNA U SUSTAVU PODRŠKE ŽRTVAMA“.

Edukacija  je  aktivnost programa „KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA“ kojega financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi ga OCD „DELFIN“ u partnerstvu s Udrugom slijepih Pakrac-Lipik i Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Područni ured Pakrac.

Provedba Programa traje 3 godine (2023. – 2025.), a aktivnosti programa usmjerene su na podizanje standarda kvalitete pružanja stručne pomoći i podrške, psihosocijalnog i pravnog savjetovanja, edukacija namijenjenih jačanju samopouzdanja i povećanju mogućnosti zapošljavanja žena žrtava nasilja te rad na podizanju razine znanja i kapaciteta različitih dionika koji se u svom svakodnevnom radu susreću sa  žrtvama nasilja.

Edukatorica je bila dr.sc. Lana Peto Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda u Republici Hrvatskoj koja ima dugogodišnje iskustvo rada (institucionalno i vaninstitucionalno) te je po svom radu prepoznata i vrlo cijenjena.

Neke od tema edukacije bile su koje se institucije u radu sa žrtvama povezuju i zajednički djeluju s ciljem pružanja što kvalitetnije pomoći i podrške te na koji način (multidisciplinarnost i međusobno uvažavanje). Što očekujemo jedni od drugih? Nije predmet nego žrtva (iza predmeta stoji žrtva-ČOVJEK, obitelj). Tko treba povezivati i kako surađivati?

Sudionice i sudionici edukacije, pored organizatora i partnera, bili su predstavnice/i Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Požeško-slavonske županije, Obiteljskog centra Područna služba požeško-slavonska, Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područni ured Požega, Policijske uprave požeško-slavonske, Policijske postaje Pakrac, Grada Pakraca, Općine Velika, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ispostava Pakrac, Osnovne škole braće Radića Pakrac, Dječjeg vrtića „Kockica“ Lipik te Ministarstva hrvatskih branitelja Područni odjel Požega.

 

Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela: Edukacija za osobe koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela

U organizaciji Ženske sobe, a u okviru programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“, održana je online dvodnevna osnovna edukacija za osobe koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela. Edukacija je održana 19. i 20. veljače 2024. godine, a bila je namijenjena članicama 10 partnerskih organizacija civilnog društva u Programu.
Teme o kojima se govorilo prvi dan edukacije su:
služba za podršku žrtvama i svjedocima, razvoj i budućnost sustava podrške u RH; oblici pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u RH od strane državnih institucija i organizacija civilnog društva; odjeli za podršku žrtvama i svjedocima-područje rada, praktični aspekti pružanja podrške; primjeri iz prakse: prvi razgovor sa žrtvom i daljnje postupanje; upoznavanje s procedurama vezano za podršku žrtvama i svjedocima na sudu, suradnja i komunikacija sa službenicima suda te pravila ponašanja na sudu; predavanje i vježba-osoba od povjerenja, uloga pružanja podrške na sudu; rad sa žrtvama specifičnih kategorija kaznenih djela; potrebe žrtava kaznenih djela i pružanje informacija žrtvama; utjecaj traume-općenito i psihološki aspekti svjedočenja.
Drugi dan edukacije obuhvatio je sljedeća područja:
relevantni propisi (međunarodni i nacionalni) koji se odnose na područje prava žrtva kaznenih djela, struktura kriminala; prava žrtava kaznenih i prekršajnih djela, tijek kaznenog postupka, pojedinačna procjena potreba žrtava; specifičnosti pružanja podrške žrtvama i svjedocima/kinjama-praktični aspekti, prikaz primjera iz prakse.
Trenerski tim su činili Anamaria Drožđan-Kranjčec, voditeljica pravnog tima u Ženskoj sobi; Maida Pamuković, voditeljica Odjela za razvoj i koordinaciju sustava podrške žrtvama i svjedocima i međunarodnu suradnju unutar Sektora za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa i uprave; Branka Lučić, voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na Županijskom sudu u Vukovaru; Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe; prof.dr.sc. Zoran Burić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Vendi Keserica, CESI-centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje; Fani Bugarin Šoljan, programska koordinatorica za ljudska prava, Centar za građanske inicijative Poreč.

Dogovori povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena

Članice Ženske mreže Hrvatske u suradnji s kolegicama iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske su danas na online sastanku promišljale o porukama vezanima za obilježavanje Međunarodnog dana žena, 8. ožujka.
Dogovorile smo se da ćemo ići s jedinstvenom porukom vezanom za radna prava, odnosno s manjim porukama koje će se odnositi na različite oblike uznemiravanja i nasilja koje radnice doživljavaju na radnome mjestu.