UDRUGA HERA KRIŽEVCI: Edukacija o prisilnoj kontroli

Udruga “HERA“ Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava organizirala je 10. lipnja 2024. godine online edukaciju u svrhu jačanja kapaciteta stručnih osoba koje rade sa ženama žrtvama nasilja.

Edukacija je dio aktivnosti programa “Nisi sama” kojeg Udruga provodi u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Tema edukacije bila je prisilna kontrola, a o temi je govorila dr.sc. Anita Lauri Korajlija.

Na edukaciji se sudjelovale i članice OCD „DELFIN“.

MREŽA PODRŠKE I SURADNJE ZA ŽRTVE I SVJEDOKE KAZNENIH DJELA: Partnerski i intervizijski sastanak u Stubičkim toplicama

U sklopu Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, 28. i 29. svibnja održani su partnerski i intervizijski sastanci u Stubičkim toplicama.

Sastanci su bili interaktivnog tipa, a teme o kojima se govorilo su suradnja s odjelima za podršku žrtvama i svjedocima, Strateški plan te zaštita temeljnih ljudskih prava žrtava kaznenih djela. Također, raspravljalo se i o slučajevima s kojima se članice Mreže susreću u svom radu.

PROGRAM “KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA”: Održan trening pripreme Strategije zaštite od nasilja u obitelji

U okviru programa „KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA“ održan je dvodnevni trening pripreme za izradu Strategije zaštite od nasilja u obitelji Grada Pakraca. Trening se održavao u Planinarskom domu Omanovac 23. i 24. svibnja 2024. godine.

Na treningu su sudjelovali predstavnici partnerske udruge (Udruga slijepih Pakrac-Lipik), socijalnog rada, organizacija civilnog društva, policije, školstva, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Grada Pakraca.

Program je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u vrijednosti za prvu godinu provedbe 25.000,00 EUR, a provodi ga Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ Pakrac u partnerstvu s Udrugom slijepih Pakrac-Lipik i Hrvatskim zavodom za socijalni rad Područni ured Pakrac.

PROGRAM „KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA“: Održan četvrti sastanak s volonterima na SOS telefonu

Danas je održan četvrti, posljednji, sastanak volontera na SOS telefonu kao aktivnost trogodišnjeg programa „KROZ SURADNJU DO KVALITETNOG PRUŽANJA USLUGA“ kojega financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Program provodi Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ Pakrac u partnerstvu s Udrugom slijepih Pakrac-Lipik i Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Područni ured Pakrac.
Na sastanku se govorilo o dežurstvu i učenju iz praktičnih primjera u radu na SOS liniji. Isto tako, predstavljeni su plan i aktivnosti druge godine provedbe programa.

Održana online edukacija „Prava trudnica, rodilja i roditelja“

SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava i CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, organizirale su online edukaciju namijenjenu predstavnicima/ama organizacija civilnog društva na temu „Prava trudnica, rodilja i roditelja“ koja je održana putem ZOOM platforme, 23. svibnja 2024. s početkom u 10 sati.

Ideja je bila predstaviti osnovna prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora te prava trudnica, rodilja i roditelja na radnom mjestu, a kako bi organizacije civilnih društava u radu mogle informirati svoje korisnice/ke o istima, ali i koja to prava imaju zaposlenice/i te koje obveze poslodavci imaju prema njima.

Edukaciju su održale Lana Kučer, stručna suradnica – pravnica (CESI) i Sandra Turkanović, koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja (SOS Rijeka).

Požeško-slavonska županija: Dodjela ugovora za programe i projekte udruga

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić uručila je ugovore o dodjeli financijskih sredstava za programe i projekte udruga iz područja socijalne i humanitarne djelatnosti, prevencije i zaštite zdravlja te iz područja zaštite i promicanja vrijednosti i istine o Domovinskom ratu od interesa za Požeško-slavonsku županiju za 2024. godinu.

Nakon provedenog Javnog poziva, udrugama koje su ispunile uvjete odobrena su financijska sredstva ukupnog iznosa 56 tisuća eura. Konkretno, iz područja socijalne i humanitarne djelatnosti, prevencije i zaštite zdravlja za 41 projekt kojima su nositelji 34 udruge te iz područja zaštite i promicanja vrijednosti i istine o Domovinskom ratu od interesa za Požeško-slavonsku županiju za 2024. godinu 21 udruzi za 28 projekata.
Na dodjeli su sudjelovale i članice OCD “DELFIN” Pakrac.

Projekt “SuperTata”: Održan okrugli stol

Okrugli stol u sklopu projekta „SuperTata“ održan je u srijedu 15. svibnja 2024. godine u Virovitici. Projekt provodi Udruga S.O.S. Virovitica u suradnji s Centrom za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN”. Cilj projekta je doprinijeti razvoju pozitivnog roditeljstva promicanjem ravnomjerne raspodjele kućanskih i roditeljskih obveza u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Tako se na okruglom stolu govorilo o važnosti ravnopravnog roditeljstva te izazovima i podršci koja je potrebna kako bi se ono ostvarilo.

Izlagačice koje su govorile na događaju bile su Marina Vulinović – dipl. socijalna radnica, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Ljudevite pl. Janković s dugogodišnjim iskustvom rada u Centru za socijalnu skrb Daruvar, Sandra Matošina Borbaš – prof. psih., univ. spec. mediat., voditeljica Područne službe pri Obiteljskom centru, Područna služba Virovitičko-podravska, Desa Kolesarić – predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova VPŽ te Daniela Pecolaj – Udruga S.O.S. Virovitica.

Projekt se provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Konferencija „Šutnja je teret – glasno protiv seksualnog nasilja nad djecom“

Konferencija „Šutnja je teret – glasno protiv seksualnog nasilja nad djecom“ održana je u srijedu 15. svibnja, a okupila je više od 300 sudionika, predstavnika institucija, odgojno-obrazovnih ustanova, organizacija civilnog društva i stručne javnosti. Organizirala ju je Ženska soba u okviru EU projekta “Seksualno nasilje – edukacijski i preventivni program online (SNEP Online Tool)”.
Teme o kojima se govorilo na konferenciji bile su seksualno nasilje nad djecom i program prevencije Ženske sobe, važnost aktivnog uključivanja mladih i nužnost provedbe programa prevencije seksualnog nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama te korištenje suvremenih alata u prevenciji seksualnog nasilja i senzibiliziranju šire javnosti.
U Hrvatskoj u SNEP program prevencije, koji nije obvezan, ali je odobren od Ministarstva, uključilo između 150 i 200 osnovnih i srednjih škola.
U okviru Ženske sobe djeluje Centar za žrtve seksualnog nasilja, jedini specijalizirani servis za osobe koje su preživjele bilo koji oblik seksualnog uznemiravanja u Hrvatskoj. Sve osobe se Centru mogu obratiti telefonom na 01/6119444, e-mailom savjetovaliste@zenskasoba.hr ili osobno.

STRUČNI SKUP „Upućivanje u posebnu odgojnu ustanovu“

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade organizirala je stručni skup naziva „Upućivanje u posebnu odgojnu ustanovu“ 14. svibnja 2024. godine u Zagrebu.

„Prema maloljetniku s psihofizičkim oštećenjima sud može umjesto upućivanja u odgojnu ustanovu ili odgojni zavod izreći mjeru upućivanja u posebnu odgojnu ustanovu. Ova mjera može se izreći i umjesto sigurnosne mjere obveznog psihijatrijskog liječenja ako se u posebnoj odgojnoj ustanovi može osigurati liječenje maloljetnika i time postići svrha ove sigurnosne mjere.“ Zakon o sudovima za mladež.

Gdje možemo uputiti takvog maloljetnika i koje su ustanove u RH voljne primati maloljetnike na smještaj? Imamo li sve više djece u sukobu sa zakonom koja imaju mentalne poteškoće?

O predmetnoj temi govorili su prof. dr.sc. Ljiljana Igrić – znanstvenica, Nataša Grković Šola –ravnateljica Centra Lug, dr. Svebor Javornik – psihijatar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice za djecu i mlade te Kornelija Kalaj Blažeković – sutkinja za mladež, predsjednica Županijskog suda u Velikoj Gorici, a moderatorica dr.sc. Lana Petӧ Kujundžić, VKSRH.

Sudionici skupa bili su stručnjaci koji rade s djecom i mladima, donosioci odluka i zagovaratelji ljudskih prava i prava djece. Na skupu su sudjelovale članice OCD „DELFIN“ Pakrac.