Javna akcija u Pakracu 15. listopada 2020. godine

Logo Ministarstvo pravosuđa i uprave

Obaviještavamo vas kako ćemo u  četvrtak 15.10.2020.godine s početkom u 11h, održat  javnu akciju  na  prostoru Gradske Tržnice  Pakrac, javna akcija je dio aktivnosti programa „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ kreiranog  s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i žrtvama prekršajnog obiteljskog nasilja. Program financira: Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske

Na javnoj akciji pridružit će nam se partnerske organizacije u projektu; HERA Križevici, IPC – Slavonski Brod i SOS Virovitica.

Razdoblje provedbe: od 01./2018. do 12./2020.

Nositelj programa je Ženska soba – Centar za seksualna prava, a provodi se u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir.

Događanje „Pet do podne“ u okviru EU projekta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Sigurna kuća –podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“

U okviru EU projekta „Sigurna kuća –podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“  dana 22. rujna 2020. na Pakračkom središnjem trgu, održaIi smo informativno – promotivno događanje „Pet do podne“ koje  je  za cilj imalo simbolično obilježiti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama te osvijestiti širu javnost o potrebi važnosti ukazivanja na sve oblike nasilnog ponašanja u zajednici

Poziv

Naziv projekta: „Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“Kodni broj: UP.02.2.2.06.0198 Korisnik: Grad Bjelovar Partneri: Udruga IRIS, S. O. S. Virovitica, Udruga DELFIN, Udruga HERA

POZIVAMO

Vas na sudjelovanje na  javnoj akciji povodom

Obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja

koja će se održati 22. 09. 2020. u Pakracu na gradskom trgu s početkom u 12 sati pod motom 5 do 12.

Dobro došli!

Održana edukacija partnerskih organizacija „Edukacija, osnaživanje i suradnja – moja prilika za budućnost“

U organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava održana je online edukacija partnerskih organizacija na programu „Edukacija, osnaživanje i suradnja – moja prilika za budućnost“ 7. rujna 2020. godine pomoću ZOOM komunikacijske platforme.

Partnerske organizacije programa su tijekom održavanja edukacije radile na uspostavi kvalitetnih suradničkih odnosa, dogovorene su uloge i zadaci svakog pojedinog partnera u provedbi programa te su unaprjeđene razine znanja o problematici nasilja u obitelji te mogućnostima i modelima uključivanja žrtava nasilja u obitelji na tržište rada.

Program „Edukacija, osnaživanje i suradnja – moja prilika za budućnost“ provodi Ženska soba – Centar za seksualna prava u partnerstvu s Hrvatskom zavodom za zapošljavanje, Centrom za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“, Centrom za socijalnu skrb Slavonski Brod i Centrom za socijalnu skrb Požega. Program se provodu uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

Najava za radionice u Centru za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“, Pakrac

Kao dio projekta Andreje Kulunčić „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ antropologinja Renata Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinja Dubravka Stijačić održat će dvije radionice u Centru za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ u Pakracu 11. rujna 2020.

Radionica Renate Jambrešić Kirin, suradnice Centra za ženske studije u Zagrebu koja se bavi feminističkom perspektivom, vezana je uz temu ženske međugeneracijska traume i straha od teškog nasljeđa, tj. pitanje na koji način uvažavanje ženskog (traumatskog) pamćenja mijenja naše razumijevanje prošlosti i povijesti, te zašto rodna rekapitulacija povijesti dolazi kao posljednja (nakon nacionalne, klasne i kulturalne). Radionica Dubravke Stijačić, psihoterapeutkinje s dugogodišnjim radom u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, je za žene s ciljem boljeg razumijevanje sebe, kako sebi, ali i drugima, možemo pomoći u teškim životnim situacijama, radi lakšeg podnošenja teških okolnosti.

Projekt vizualne umjetnice Andreja Kulunčić „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“, u organizaciji udruge MAPA i udruge Goli otok Ante Zemljar, kao nastavak dugogodišnjeg interesa autorice za poziciju žene u društvu, temelji se na njezinoj angažiranoj umjetničkoj praksi koja propituju ideološko, društveno i političko okruženje, te pravi otklon od dominantnih koncepcija memorijalne spomeničke prakse, a u čijem je središtu tema ženske traume i povijest ženskog zatvora na arhipelagu Goli. U fokusu projekta je propitivanje pozicije žena zatočenih na Golom otoku i Svetom Grguru od 1949. do 1956., a koje niti danas nisu ravnopravno prisutne u javnom diskursu o totalitarnom nasilju u Jugoslaviji.

Continue reading

Osma tradicionalna mirovna konferencija povodom Volonterskog kampa u Pakracu, od 2013

Što nakon Knina i Grubora? Perspektive rada na pomirenju u RH i sa susjedima.

PAKRAC, GRADSKA VIJEĆNICA,

četvrtak  17.9.2020. u 11h

Takozvana mirovna perspektiva gledanja na rat i poraće, nije nikada popularna. Ipak, ima trenutaka kada smo ju spremni saslušati, možda i poslušati. U Pakracu je, po mnogima, započeo Domovinski rat 1991, no isto tako, po mnogima je započeo i prvi pravi mirovni rad na prostorima bivše Jugoslavije, dolaskom UN-ovih snaga i posvećenih pojedinaca poput šveđana Gerarda Fischera i nizozemca Wama Kata. Nakon oslobađanja Pakraca 1995. održala se i danas slabo poznata a pionirski važna konferencija o pomirenju, da bi 1995 iz Pakraca krenula i domaća MIRamiDA na svoj put po ratom zahvaćenim područjima sve do Ukrajine.  Nakon Knina i Grubora, možemo li reći da se pomirenje, u svoj složenosti koliko i neophodnosti, vraća na dnevni red? Koliko shvaćamo a koliko smo spremni da pomirenje ne čine samo geste i vidljive aktivnosti već zahtjeva duboke promjene našeg odnosa prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti? Continue reading

Partnerski i intervizijski sastanaka 31. kolovoza i 01. rujna 2020 Šumećani

OCD DELFIN je 31. kolovoza te 1. rujna u okviru programa ˝Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela sudjelovao na partnerskom i intervizijskom sastanku u Šumećanima,

Na sastanku su sjudjelovali predstavnice/i ˝MREŽE˝: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir.

Ženska soba – Centar za seksualna prava kao  nositeljica i koordinatorica programa kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa i Uprave Republike Hrvatske.

Voditelj/ica izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova

Edukacija za Voditelja izrade i provedbe projekta financiranih iz EU fondova je započela 15.6. i trajat će do 15.9.2020. Edukaciju za 35 osoba sa područja 4 županije (Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. provode Pučko otvoreno učilište Algebra i Ustanova za obrazovanje odraslih Edunova. Trenutno su polaznici ušli u 10. tjedan predavanja.

Edukacija se provodi ˝ on line˝ u sklopu projekta „Nova znanja nove prilike“ koji je financiran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda u 100% iznosu

Edukacija se sastoji od teorijskog i praktičnog djela i kao takva iziskuje puno vremena tj. angažmana u istraživanju, učenju/savladavanju novih pojmova (kao što su EU fondovi, što je logička matrica, aktivnosti i proračun projekta, rad u aplikacijskim obrascima i slično, provođenja vježbi, primjeri iz prakse.

Kao nedostatak ˝on lin˝e  provođenja edukacije polaznici navode izostanak osobnog kontakta a prednosti su mnoge: preslušavanje snimki edukacija, ušteda vremena na putovanju, izbjegavanje gužve u javnom prijevozu te nepostojanje prijevoznih linija.

Iskustva polaznika/ca

R.K. polaznik, zadovoljan dosadašnjim tijekom provedbe edukacije: ˝Predavač je uvijek dostupan i na raspolaganju˝..

T.P. Iskazuje visoku razinu zadovoljstva odvijanjem predavanja i predavačem, rad u grupi joj pričinjava zadovoljstvo.

K.P.  ˝Radim domaće zadaće, osjećam se kao u školi..smatram da će mi ovo znanje veoma koristiti u budućnosti.

ZAPISNIK SA SASTANKA ODRŽANOG 20. 08. 2020. GODINE POLICIJSKA UPRAVA POŽEŠKO SLAVONSKA

Prisutni:

MIRO MILIČEVIĆ, policijski službenik za nadzor  i planiranje – za prevenciju

SUZANA   MIKEL, policijska  službenica za nadzor i potporu za prevenciju – tehničar

ROBERT KLOBUČAREVIĆ, volonter u OCD DELFIN

MIRA BILOPAVLOVIĆ, koordinatorica OCD DELFIN

Sastanak je održan na inicijativu  PU požeško slavonske i trajao je od 10:00 – 12:15 sati i bio je vrlo operativan i  produktivan.