Milijarda ustaje #prekinimošutnju! 14.veljače 5 do 12.00 h, zelena površina ispred zgrade Grada Pakraca

 

Otpor i solidarnost!

Sedmu godinu za redom brojne organizacije koje se bave zaštitom i promicanjem ženskih ljudskih prava organiziraju  Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution u Hrvatskoj

Na ovogodišnjoj Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/ želimo podsjetiti na akciju #prekinimošutnju kojom su žene progovorile o nasilju u zdravstvenim institucijama i zahtijevati da nasilje nad ženama prestane, kako ono fizičko i psihičko tako  i ekonomsko i strukturalno.

  1. veljače, u 5 do 12.00 okupit ćemo se na zelenoj površini ispred zgrade Grada Pakraca i čitati svjedočanstava žena koje su preživjele nasilje u zdravstvenim ustanovama, prikupljena u RODA-ma.

 

Milijarda ustaje 2019.

 OD KAMPANJE DO NAČINA ŽIVOTA

Živimo u vremenu prevrata i preobrazbe.

Zajedno smo ustajale u borbi za oslobađanje žena (cisgender, transgender, i onih koje/i  imaju fluidne identitete, a koji su podložni rodno utemeljenom nasilju) – od seksualnog i fizičkog nasilja u njegovim manje vidljivim ali i očiglednim oblicima: silovanje, premlaćivanje, incest, seksualno uznemiravanje, žensko seksualno ropstvo i trgovanje ženama i djevojčicama, dječji brakovi, femicid, seksualna/rodna i reproduktivna opresija i nasilje prema LGBTQIA+ zajednicama. I ostvarile smo mnogo pobjeda.

Ulazeći u 7. godinu Milijarde ustaje, suočene/i smo sa novim izazovima. Da bismo okončale/i nasilje nad ženama, moramo se obvezati na snažnije prepoznavanje i povezivanje nasilja u svim njegovim oblicima. Uz seksualno i fizičko nasilje, također moramo imati u vidu sustavno nasilje u ekonomskim, političkim, socio-kulturnim, ekološkim i ideološkim područjima.

Dok se nastavljamo boriti kako bismo okončali nasilje nad ženama – sada nam je imperativ proširiti razumijevanje ženskog ugnjetavanja i iskorištavanja u kontekstu kapitalizma, kolonizacije, rasizma, imperijalizma, pljačke prirodnih resursa i ratova.

Previše smo razdvojene/i i podijeljene/i. Naša borba sada mora povezati našu specifičnu potlačenost sa zajedničkom, univerzalnom čovječnošću koja nas sve povezuje. Ona treba biti način života, način gledanja i način postojanja na svijetu. Ne ustajemo protiv nasilja tek jedan dan, već svaki dan i ta svijest o borbi koju vodimo mora biti prisutna u svemu što radimo.

Pozivamo vas da ove godine budete hrabrije/i, istražujete, promišljate, proučavate, slušate, učite, spoznajete novo, pitate teška pitanja, angažirate se, poduzimate akcije i izađete izvan svojih zona fizičke i intelektualne sigurnosti.

Pozivamo vas da se obvežete na otpor i solidarnost.

Zato što Milijarda ustaje više nije kampanja – to je način života.