Izvješće s partnerskog i intervizijskog sastanka održanog 04.12.2018 u Zagrebu u sklopu projekta ˝ Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela˝

Ženska soba – Centar za seksualna prava kao nositeljica programa  ˝Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke  kaznenih djela” organizirala je partnerski i intervizijski sastanak 04.12.2018.  na kojem  su sudjelovale zaposlenice,  volonterke  i volonter članica Mreže  partnerskih organizacija.

Kolegice CGI Poreč i S.O.S Virovitica su opravdale svoj izostanak.

Svim prisutnim dobrodošlicu  je poželjela Anamaria Drožđan i napravila uvod u partnerski dio sastanka. Istakla je kako je prva godina provedbe projekta iza nas s naglaskom koliko je to velika stvar i koliki je to izazov za sve članice Mreže. Važno je, da su svi problemi uz veće ili manje poteškoće svladani. Obavijestila nas je  o prenamjeni i upozorila kako ne treba ništa kupovati  dok ista ne bude odobrena. Prošla je korake koji čekaju organizacije još do kraja godine  i dala sugestije koje će  olakšati pisanje završnog izvještaja. Vezano za probleme  s  kojima  se organizacije susreću  na terenu, ponudila je usluge lobiranja. Organizacije su se složile da je vidljivost Mreže izuzetno važna, što je rezultiralo dogovorom da će na web stranici i ostalim društvenim stranicama koje organizacije koriste kontinuirano objavljivati najave događaja vezanih za Mrežu.

Intervizijski dio sastanka u fokusu je imao  dežurstava organizacija na info pultovima. Svaka organizacija je dala primjer svog iskustva. Bilo je korisno čuti kakva su iskustva drugih, dobre i loše stvari u prvoj godini. Razgovaralo se kako organizacije koje imaju bolja iskustva  mogu pomoći onima čija su iskustva nešto manje dobra. Spomenuti su rokovi slanja izvještaja i ujednačenost slanja istih: označavanja i imenovanja dokumenata.

Predstavnica CESI koja pokriva Krapinsko-zagorsku županiju iznijela je svoja pozitivna iskustva suradnje na sudovima i metode koji su sudovi usvojili: suci organizaciji  dostavljaju raspored rasprava tako da svako dežurstvo mogu unaprijed organizirati. Ovo može biti primjer   dobre prakse koju treba iskoristiti. Predstavnica KORAK Karlovac, koje dio aktivnosti provede u   Ličko-senjskoj županiji govorila je o teškoj situaciji vezano za nedostatak prostora za savjetovanjei kako je teško raditi izvan mjesta u kojem organizacija ima sjedište.  Ostale/li predstavnici organizacija govorili su o svojim iskustvima koja nisu loša ali uvijek mogu biti bolja.

Najavljena je druga godine provedbe projekta s  aktivnostima koje  trebamo odraditi. I   nadalje ćemo imati izazove  u radu sa pojedinim institucijama ali i unutar Mreže. Iskustva iz ove godine  su pokazala da smo spremni na izazove i da smo ih u stanju rješavati.

Izvješće pripremila:

Mirsada Popović Damjanović, voditeljica projekta