Na poziv Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež (UZSM), 26. 06. 2017. godine u Zagrebu je održan stručni skup pod nazivom „DJEVOJČICE ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA“ na kojem je sudjelovala i predstavnica OCD DELFIN.

Cilj stručnog skupa je bio istaknuti važnost zaštite prava djevojaka i žena, ponovo ukazati da je seksualno  nasilje rodno određeno  i da je u društvu nužno  i neophodno razmatrati problem rodne ravnopravnosti, odnosno nejednakosti koja je u hrvatskom društvu sveprisutna.

Skup je otvorila sutkinja Lana Peto Kujundžić koja je istaknula  da problemu seksualnog nasilja nad djevojčicama i ženama još uvijek ne pridajemo pravo mjesto, da govorimo o tamnim brojkama i da smo kao društvo odgovorni da se to promijeni. Naglasila je da je Republika Hrvatska preuzela EU Direktivu 2012/29/EU Europskog Parlamenta i Vijeća od 25. 10. 2012. o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela te o zamjeni Okvirne konvencije Vijeća 2001/220/PUP, te da je Europska Unija ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv  nasilja nad ženama i nasilja u obitelji- Istambulska konvencija.

Dr.sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe-Centra za seksualna prava  je govorila o seksualnom nasilju i  žrtvama izvan fokusa podsjetivši nas sve da su u preko 90 % slučajeva žrtve  ženskog spola. Sve je to stavila u kontekst 9 problema:

1. Tema izvan fokusa: problem zanemarivanja seksualnog nasilja
  2. Ne zna se broj žrtava: žrtve većinom šute, nedostatna istraživanja
  3. Prijave: odnos prema žrtvama-nepovjerenje, višestruka ispitivanja, nesuradljivost nekih institucija
  4. Sudski postupci: dugotrajni, male zapriječene kazne, nema standardiziranog postupanja, nedostatak specijaliziranih sudova/odjela; kakvu poruku šaljemo
  5. Nedostatna edukacija osoba iz nadležnih institucija: nepoznavanje zakona, otpor prema žrtvama, nepoznavanje problematike
  6. Nepostojanje sustavnih edukacijskih programa
  7. Očekivanja žrtava: teško se odlučuju na prijavu, šok kada saznaju omjer vremena sudskog postupka i dosuđene kazne
  8. Nedostatak servisa za dugotrajnu i besplatnu podršku: npr nema materijala prilagođenih dobi žrtve
  9. Ostalo: stigmatizacija/nepodržavajuća okolina

Mirjana Duduković, predsjednica Ženske grupe KORAK Karlovac,  govorila je o iskustvu rada Udruge  i skloništu ( jedno od 7 autonomnih skloništa u RH). Sve je to potkrijepila s primjerima iz prakse, slučajevima silovanja u braku, silovanja sestre od strane brata ( radi se o maloljetnoj djeci), pomoći koju su pružili žrtvi silovanja.

Posebno je izdvojila:

• problem nejednakosti tumačenja zakona i propisa
  • nerazumijevanje za rad NVO-a/OCD-a u odnosu na institucije: omalovažavanje rada NVO-a/OCD-a
  • nedostatak empatije i prisnijeg pristupa žrtvama

Svoj doprinos stručnom skupu dala je i ORGANIZACIJA  STATUS:M o čijem radu je govorio Petar Hofman. Posebnost je da STATUS M radi sa mladićima u školama, odgojno obrazovnim zavodima i zatvorima kroz ciklus od 10 jednodnevnih radionica ili 5 dvodnevnih na kojima pokušavaju mijenjati uvrežene   stavove o tome što znači biti muškarac, osvještavajući ih na činjenicu da je nasilje rodno utemeljeno, potičući ih na razmišljanje o ravnopravnom i pravednom društvu u kojem se muškost ne dokazuje kroz nasilje, preuzimanjem rizika i zloupotrebe moći, govoreći im da biti muškarcem znači biti zdrav i pozitivan pojedinac i da je ravnopravnost javno dobro koje unapređuje živote žena i muškaraca.

Potiču ih na sudjelovanje, samokritično propitivanje i  na brigu o sebi