Volonterski projekt Pakrac 2016

Iz nas je vrlo uzbudljiv, inspirativan, poučan, zabavan i pomalo naporan tjedan Volonterskog projekta Pakrac ( u daljnjem tekstu Kamp) koji je započeo 9. srpnja, a završio 16. srpnja 2016. godine.

Centar za podršku i razvoj civilnog društva“DELFIN“ Pakrac i MIRAMIDA CENTAR – Centar regionalnih razmjena mirovnih iskustava Grožnjan su po četvrti put organizirali Kamp koji je po mnogo tome bio specifičan. Svi sudionici, sudionice su sami plaćali svoje prijevozne i smještajne troškove. Za njih četvero troškove je pokrio „stari“ volonter, Štefan iz Poljske, a Kampa ne bi bilo da nije bilo Melite, Laure, Lise i Peta koji su svojim donacijama pomogli da se djelomično pokriju troškovi Kampa i konferencije.

13 sudionica, sudionika iz Hrvatske, Mozambika, Nizozemske, Njemačke, Srbije, USA su u prijepodnevnim satima radili u zajednici: uređivali prostor iza Sabornog hrama Svete Trojice u Pakracu, čistili posljedice nedavnog nevremena u Češkom domu u Prekopakri, te radili na uređenju prostora budućeg etno-parka i zabavnog parka u selu Ploštine ( nedaleko Pakraca) zajedno sa nekoliko pripadnika Udruge Talijana LIBERTA Ploštine.

Poslije podneva su bila namijenjena za razmjenu iskustava i praksi posebno vezanih za one koji su na ovaj ili onaj način drugačiji: manjine i imigranti, razgovarali o nužnosti zaštite ljudskih prava, izgradnji mira i građanskom aktivizmu i neposluhu. Važno nam je bilo tematizirati spremnost RH na prihvat imigranata, odnosno na provedbu zakona koji se odnose na nacionalne/etničke manjine.

Dio Kampa je i konferencija koja je održana 14. 07. 2016. u vijećnici Grada Pakraca na kojoj je sudjelovalo 40-setak osoba koje su došle iz Zagreba, Požege, Skoplja, Dallasa, Beograda/Vranja, Rijeke, Nizozemske, Mozambika, Pakraca i Lipika.

Konferencija pod nazivom ZAŠTO NA MANJINE I MIGRANTE GLEDAMO KAO NA PRIJETNJU I KAKO TO PROMIJENITI ( Kamp je istog naziva) je bila prostor u kojem su svi imali priliku zagovarati svoje vrijednosti i načela vezana za zaštitu manjina i imigranata, govoriti o strahovima kojima su izloženi, netolerantnosti dijela hrvatskog društva uključujući političare na mjestima odlučivanja i moći, ali i primjerima koji svako takvo ponašanje ne prihvaćaju i ne toleriraju. Baš je o tome govorila Jessica Lunce iz Dallas koja je naglasila da su USA nastale na imigrantima i da se danas USA ponaša ksenofobno, rasistički, nacionalistički i netolerantno prema imigrantima koji žele doći u USA, odnosno prema onima koji tamo već generacijama žive.

Sve ovo se ne bi moglo napraviti da nije bilo organizacijskog tima i volontera koje/i su nam pomogle/i da sve prođe bez većih problema.

Zahvaljujemo: Borki, Ivanki, Ljiljani, Mirici, Mirsadi, Miši, Slavici, Tatjani, Vesni i Zlatku koji su se potrudili da se svi sudionici Konferencije osjećaju ugodno i koji su pripremili svu onu ukusnu i obilnu hranu.

Više o Kampu i Konferenciji na: