Projekt “Sigurno mjesto” – “(PRE)živjeti nakon nasilja!”

Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Požeško-slavonske županije organiziralo je jučer 4. rujna 2023. godine stručni skup i okrugli stol naziva „(PRE)živjeti nakon nasilja!“ koji su održani u Požegi u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Događaj je organiziran u sklopu projekta „Sigurno mjesto“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, a nositelj projekta je Požeško-slavonska županija.
Teme stručnog skupa bile su trgovanje ženama kao oblik nasilja i nasilje u obitelji kao rizičan čimbenik razvoja djece.


Mirjana Bilopavlović, koordinatorica OCD „DELFIN“, održala je predavanje na temu institucionalno zlostavljanje nad ženama i kako ga prepoznati.
Problematika obrađena prilikom održavanja okruglog stola ticala se reintegracije žrtava nasilja u zajednicu nakon izlaska iz skloništa, analiza sustava podrške nakon korištenja usluga skloništa, kao i dugoročna podrška žrtvama koja se ogleda u zapošljavanju žrtava nasilja i samostalnom životu.
Usto, razgovaralo se o savjetodavnim uslugama i psihosocijalnoj podršci nakon izlaska iz skloništa, povratku počinitelju nasilja nakon izlaska iz skloništa te razvoju sustava podrške u zajednici nakon izlaska iz skloništa.