PROGRAM 7. VOLONTERSKOG KAMPA U PAKRACU „KAKO SI?“

Ovogodišnje mirovno okupljanje u Pakracu vraća nas samima sebi, našem odnosu prema ratu i miru, načinima saznavanja te nošenja sa tim saznanjima. U opuštenoj atmosferi, želimo razgovarati, otvarati se, propitivati, inspirirati se, gledati unazad i oko sebe danas kako bi učili za sutra . Izazovi svijeta danas su razni, od poremećene klime koja traži hitnu promjenu ponašanja, stalnog i brzog porasta stanovništva u zemljama u razvoju do krize političkog sustava praćene brzim razvojem tehnologija. Kako graditi mir danas, kako ne ostati zbunjena i bespomoćan?

Srijeda, 3.7.2019.
Dolazak tokom dana, smještaj .
18:00 – 20:00 Dobrodošlica, upoznavanje, Hotel Pakrac
Četvrtak 4.7.2019. 10:00 – 14:00 „Izgradnja mira krenula je iz Pakraca“ Mirovni razgovori, Gradska Vijećnica
10:00 Dobrodošlica organizatora i pozdrav Gradonačelnice Pakraca, Anamarija Blažević (t.b.c)
10: 10 Krug predstavljanja svih prisutnih, par riječi o sebi, zašto sam danas ovdje.
10:30 Panel na hrvatskom jeziku
a) „Kako smo zaboravili skupljanje potpisa protiv rata“ Vesna Golić, iz Lipika, živi u New Yorku, mirovnim se radom bavi na četiri kontinenta

b) „Mir kao anti-mit “ Dejan Jović, politolog i sveučilišni profesor
c) „Mirovni angažman kao obrana ljudskosti“ Vesna Teršelič
11:15 Razgovor
12:00 Pauza za kavu
12:30 Panel na engleskom jeziku
a) „Zašto nam lažu o ratovima“, James Derieg, pacifist i publicist
b) „ Kako smo učili jedni od drugih“, Alan Pleydell, voditelj programa britanskih Kvekera u 1990ima
c) „ARK, Volonterski projekt i izazovi za mir danas“ Burkhard Pranke, bivši volonter, Njemačka

13:15 Razgovor
14:00 Kraj skupa i ručak.
Hotel Pakrac
16:00 – 17:30 Konzultacije o pripremi izložbe „Zapadna Slavonija u ratu“, Nikola Mokrović 18:00 – 20:00 Prva radionica „Izgradnja mira krenula je iz Pakraca“, Osvrt na jutrošnja izlaganja i razgovore u manjoj grupi. Hotel Pakrac voditelji: Mirjana i Goran

Petak, 5.7.2019.
Hotel Pakrac 9:00 – 12:00 Druga radionica „ Rat kao mit i što to znači za mirovni rad “ , voditeljica Vesna Golić
17:00 – 20:00 Treća radionica „ Što jeste mirovni rad danas ? „ voditelji Viktor Koska & Leila Younis
Subota, 6.7. 2019
9:00 – 12:00 Četvrta radionica „ Gdje sam ja i borba za nenasilnije društvo“ voditelji James Derieg & Alan Pleydell
Poslijepodne i navečer druženje na Omanovcu od 16h. http://zelenivrh.hr/
Nedjelja, 7.7.2019.
Hotel Pakrac

10:00 – 11:30 Završni razgovor „Prema Pakracu 2020 „
Program pripremio Goran Božičević, stanje 19.6.2019. Za sve informacije delfin.zamir@gmail.com i goranbozicevic62@gmail.com
Sva događanja organiziraju se volonterski uz osobne donacije bivših volontera. Pozivamo Vas da ostanete više dana a pridružite nam se bar na jednoj radionici. Svi naslovi tema i voditelji/ce podložni su promjenama u duhu ovogodišnje teme.