Provedene edukacije volonterki/volontera

1. i 8. ožujka 2017. godine u Pakracu, je održana 2-dnevna edukacija: Pravni , praktični i psihološki aspekti pružanja podrške žrtvama i svjedocima za volonterke i volontere  Udruge HERA za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Križevci i  Centra za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“, Pakrac .

Edukacija je sastavni dio projekta POMOĆ I PODRŠKA ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA DOSTUPNA SVIMA, koji je financijsko podržalo Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske.

Edukatori Ana Šeničnjak, Nacionalni pozivni centar Zagreb-116 006;  i Miren Špek, direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Vukovar imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa žrtvama i svjedocima bilo putem  besplatne telefonske linije 116 006 ili u direktnom kontakt i  pružanjem podrške prije, za vrijeme sudskog procesa i nakon njega.

Upoznali su nas sa:

• zakonodavnim okvirom u RH: Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku, Prekršajni zakon, Zakon o novčanoj naknadi, te ostalim zakonima i pod zakonskim propisima- Sudski poslovnik
  • Direktivi 2012/29/EU europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi minimalnih standarda prava podrške i zaštiti žrtava kaznenih djela
  • Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i suzbijanja nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja
  • Zakonom o volonterstvu, Kodeksom ponašanja, obavezi potpisivanja ugovora o volontiranju, obavezama i pravima volontera te   izdavanju potvrda o stečenim kompetencijama
  • podršci na sudu kroz Odjele za podršku žrtvama i svjedocima: način i djelokrug rada, Pravilnik o radu Odjela za podršku žrtvama i svjedocima, kao i o ulozi i radu Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima (2016. -2020.)
  • emocionalnom podrškom: pravilima pružanja emocionalne podrške
  • tehnikama aktivnog slušanja
  • postavljanju pitanja
  • strukturom razgovora

Važan segment edukacije posvećen je:

– kaznenim i prekršajnim djelima s naglaskom na  podršku žrtvama i svjedocima

– ulozi volontera na sudovima i telefonskoj liniji: prednosti, nedostaci

– postupku  od prijave do pravomoćne presude: dokazi, rokovi, zadržavanja, ispitivanje putem audio-vizualnog uređaja, svjedočenje

– predrasudama i očekivanjima u radu sa žrtvama

Svaki segment edukacije popraćen je odgovarajućim vježbama koje su sve sudionice i sudionici ocijenili vrlo korisnima. Osim toga važan dio edukacije su bila iskustva u radu sa žrtvama koje su nam prezentirale Ana Šeničnjak, Nacionalni pozivni centar Maida Pamuković, Ministarstvo pravosuđa RH i Miren Špek, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.

K tomu treba dodati da je svaki/ka sudionica edukacije imala/ao  priliku pitati, tražiti pojašnjenja za situacije koje su bile dvojbene ili manje razumljive.

Opći dojam je da je edukacija bila potrebna svima, da je pripremljena i odrađena na vrlo visokom nivou i da smo svi imali prilike aktivno sudjelovati,  da nas je motivirala da svoj posao volonterke, volontera u pomoći i podršci žrtvama i svjedocima odradimo na najbolji mogući način.