Osvrt na okrugli stol „ SEKSIZMI NAŠI SVAKDAŠNJI- ZAŠTO NE REAGIRAMO?“ Pakrac, 19. studenog 2020. godine,

Okrugli stol  je dio aktivnosti Ženske mreže Hrvatske, odnosno kampanje Vijeća Europe za promicanje provedbe Preporuke o prevenciji i suzbijanju seksizma (Recommendation CM/Rec(2019)1) koja za cilj  ima rasvijetliti seksističko ponašanje te  navodi konkretne načine kako ga vlade i drugi dionici mogu suzbiti.

Organizatorice: Ženska mreža Hrvatske i OCD DELFIN

Vrijeme održavanja: 11:00 – 13:00 sati

Mjesto održavanja: Hotel Pakrac

Uvodničarke:

Mirjana Kučer, Udruga DOMINE Split

Mirjana Bilopavlović, OCD DELFIN

Cilj okruglog stola:

• osvještavanje i senzibiliziranje predstavnica/ka relevantnih institucija i šire javnosti o problematici seksizama kao neprihvaćenog oblika ponašanja, odnosno nasilja nad ženama
  • podizanje znanja i svijesti kod stručne javnosti o problematici/upotrebi seksizama kao sastavnog dijela rodno utemeljenog nasilja

Sudionice/sudionici:

Predstavnice/ci institucija:  PU Požeško-slavonske, HZZ Požega, grada Pakraca,  udruga:  Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama LATICA, Udruga slijepih i slabovidnih osoba Pakrac-Lipik, Matica umirovljenika Pakrac-Lipik, DELFIN i medija.

Mirjana Kučer nam je predstavila Kampanju VE i govorila o problemima seksizama  u svakodnevnom životu s posebnim naglaskom na seksizme u javnom i političkom životu, te najavila Kampanju  Ženske mreže Hrvatske (ŽMH) pod nazivom ZAJEDNO PROTIV SEKSIZAMA.

Važno je napomenuti da je kampanja  ŽMH krenula baš iz Pakraca.

Kolegice Tea Bubić i Petra  Sinovčić iz DOMINE Split su govorile o Kampanji VE i istraživanju koje  udruga  DOMINE još provodi ( političarke/političari), a odnosi se na probleme vezane uz seksizme

Mirjana Bilopavlović je govorila o seksizmima na radnom mjestu i moderirala  okrugli stol.

Zaključci:

• upotreba seksizama pogađa žene u najvećem broju slučajeva, muškarci su izloženi u puno manjoj mjeri
  • radi se o rodno uvjetovanom nasilju i kršenju ljudskih prava i diskriminacije osoba s obzirom na spol, dob, izgled, ….
  • seksizmi su duboko ukorijenjeni u našem društvu: patrijarhat, tradicija, stereotipi
  • upotreba seksizama kao dio folklora i narodne tradicije: bečarci npr, vicevi i sl.
  • seksizmi se ne prepoznaju kao problem
  • potrebno je problem stavljati u javni prostor i ne podržavati one koji ih proizvode i na taj način neke od nas dovode u neugodne situacije
  • edukacija i suradnja: međuresorna, resorna
  • istraživanja koja će biti kontinuirana