Osma tradicionalna mirovna konferencija povodom Volonterskog kampa u Pakracu, od 2013

Što nakon Knina i Grubora? Perspektive rada na pomirenju u RH i sa susjedima.       

  PAKRAC, GRADSKA VIJEĆNICA,

četvrtak  17.9.2020. u 11h                                                                                                          

Takozvana mirovna perspektiva gledanja na rat i poraće, nije nikada popularna. Ipak, ima trenutaka kada smo ju spremni saslušati, možda i poslušati. U Pakracu je, po mnogima, započeo Domovinski rat 1991, no isto tako, po mnogima je započeo i prvi pravi mirovni rad na prostorima bivše Jugoslavije, dolaskom UN-ovih snaga i posvećenih pojedinaca poput šveđana Gerarda Fischera i nizozemca Wama Kata. Nakon oslobađanja Pakraca 1995. održala se i danas slabo poznata a pionirski važna konferencija o pomirenju, da bi 1995 iz Pakraca krenula i domaća MIRamiDA na svoj put po ratom zahvaćenim područjima sve do Ukrajine.  Nakon Knina i Grubora, možemo li reći da se pomirenje, u svoj složenosti koliko i neophodnosti, vraća na dnevni red? Koliko shvaćamo a koliko smo spremni da pomirenje ne čine samo geste i vidljive aktivnosti već zahtjeva duboke promjene našeg odnosa prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti?

Svjesni vlastite nevažnosti koja u ovoj osjetljivoj a prevažnoj tematici može biti prednost, želimo ovogodišnju osmu tradicionalnu mirovnu konferenciju u Pakracu posvetiti upravo perspektivama pomirenja. Želimo to napraviti na naš način, uz uvažavanje svih prisutnih, posvećeni nenasilju, okrenuti miru i poštivanju svih oblika života na ovoj maloj planeti, shvaćajući da nam je zajednički neprijatelj svima isti – nasilje. Ne stremimo akademskoj, političkoj, medijski atraktivnoj konferenciji već nudimo razgovor s elementima svega navedenog, zainteresiranih ljudi i institucija, u kojem smo spremni saslušati i aktivno sudjelovati.  Pomirenje je za nas i cilj i proces, garancija da se nasilje neće ponoviti i da su svi uzroci rata otklonjeni. Svjesni smo težine zadatka jer na njemu radimo skoro tri desetljeća, zabrinuti smo jer je ono nestalo iz politike već niz godina a obradovani smo vraćanjem u žižu javnosti ovoga ljeta.

Volonterski kamp ove godine, zbog pandemije, nije održan. Povodom Svjetskog dana mira, našu konferenciju vidimo idealnim mjestom za ovaj razgovor.  Dobrodošle/i!

Mirjana Bilopavlović i Goran Božičević, ne samo kao voditelji udruga DELFIN i Miramida Centar

Preliminarni program:

11:00 Pozdrav, otvaranje Mirjana i Goran, predstavnik/ca Grada

11:10 Uvodna riječ „O čemu govorimo kada govorimo o pomirenju danas?“                                                        Katarina Kruhonja i Žarko Puhovski  (t.b.c.)

11:40 Predstavnik/ca Predsjednika  RH (t.b.c), Predstavnik/ca Vlade RH  (t.b.c.)

12:10  Predstavnik/ca Veleposlanstva Republike Srbije   (t.b.c.)

12:25  „Pomirenje jučer, danas, sutra, u čemu je razlika?“                                                                                                            Tihomir Ponoš, novinar (t.b.c.),  Nikola Vukobratović, SNV ( t.b.c.)

12:45 Pauza  za kavu

13:00 Pitanja uvodničarima i razgovor

14:00 Zaključna riječ i buffet ručak.

15:00 Kraj druženja

O prošlim konferencijama:

https://www.compas.com.hr/clanak/1/6980/konferencija-izgradnja-mira-krenula-je-iz-pakraca.html

http://pakrackilist.hr/7-volonterski-kamp-pakracu-konferencija-izgradnji-mira/

http://pakrackilist.hr/konferencija-ulozi-imigranata-pakrac-srediste-mladih-aktivista-bivsih-volontera/

https://tvprofil.com/show/4196376/prizma

http://www.h-alter.org/vijesti/sto-si-radio-u-ratu-tata

 

Donatori za 2020:                                                                                                                                                                       Grad Pakrac, Artur Sawastian – Stefan, bivši pakrački mirovni volonter, 1993-1996, Poljska, volonterski rad svih organizatora

Pakrac & Buje, stanje 3.9.2020.