Na poziv UDRUGE ŽENA GAJ iz Gaja, ŽENSKA SOBA- Centar za seksualna prava, Zagreb i Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ Pakrac , predstavljeni s dr sc. Majom Mamula i Mirjanom Bilopavlović, 15. studenog 2017. godine u Društvenom domu u Gaju održale su radionicu pod nazivom: ORGANIZIRANJE ŽENA U RURALNOM PODRUČJU.

Naglasak je bio:

– na životu na selu,

– problemima nasilja: obiteljsko, ekonomsko, institucionalno,seksualno, femicid,

– međugeneracijskim  razlikama: razumijevanje/nerazumijevanje, podrška, opstrukcije,

–  volonterizmu kao načina organiziranja žena, te podršci  uže obitelji i zajednice

U vrlo dinamičnoj atmosferi  16 žena iz Udruge žena Brekinska, Udruge žena „LIPE“ Janja Lipa i domicilne  Udruge žene Gaj, razgovarale su o svojim iskustvima: žene, majke, domaćice, društveno angažirane na kojoj je gotova sva odgovornost kako osobna tako i društvena.

Važan dio radionice bio je posvećen nasilju kao opće prihvaćenom obliku ponašanja danas u našem društvu koje najviše pogađa žene. Žene na selu su izloženije nego žene iz urbanih sredina iz mnogih razloga: tradicija, stereotipi,  rodni stereotipi: uloga u obitelji i zajednici.

Međutim sve žene su rekle da bez obzira koliko se čini da nemaju izbora, izbor je ipak na njima i da o njima, nama, ovisi koje mjesto ćemo si osigurati  u obitelji, a isto tako i u selu/zajednici. Vidljive su razlike u godinama. Žene u zrelijim godinama su tradicionalnije- iako to nije pravilo,a  mlađe su se uspjele izboriti za svoje mjesto i ulogu.

Kako su Maja i Mirjana rekle nasilje ne prepoznaje godine, obrazovnu razinu i društveni položaj. Posebno je istaknuto  da žrtve, a najčešće je to žena,  nije kriva i odgovorna za nasilje.  Složile smo se da same  postavljamo granice , da je pri tome  vrlo važna osobina ličnosti, te da nas to determinira prema svim u našem okruženju i široj zajednici