Bilješka s okruglog stola u Pakracu 18. rujna. 2019g

˝ODGOVORNOST SVIH DIONIKA U PRUŽANJU POMOĆI I PODRŠKE ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA˝

 

U tijeku druge godine provedbe programa ˝Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela˝  (u daljem tekstu ˝MREŽA˝)18. rujna u Pakracu smo održali okrugli stol.

Nazočni:  Predstavnica Ministarstva pravosuđa, predstavnik/ce koordinacijske organizacije u projektu, Predstavnici  PU Požeško-slavonske županije, predstavnici PP Pakrac, predstavnik/ca CZSS Pakrac,  predstavnici/ce Grada Pakraca, predstavnica CZSS Daruvar, predstavnica CZSS Požega, predstavnica HZZ PU Požega,  predstavnici/ce  partnerskih  organizacija u projektu: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima  IPC Slavonski Brod, HERA Križevici  i ispred OCD DELFIN, koordinatorica,  voditeljica projekata i volonteri organizacije domaćina.

Dolazak ispričali/le: Ravnateljca OŽB Pakrac i Bolnica hrvatskih veterana OS. u Požegi prekršajni odjel, sutkinja OS. u Bjelovaru prekršajni odjel u Garešnici, sutkinja OS. u Bjelovaru, SS u Pakracu, ravnateljica POU OBRIS  i ravnateljstvo civilne zaštite.

 

Uvodni dio: Mira Bilopavlović koordinatorica OCD DELFIN, kao moderatorica okruglog stola pozdravila je sve prisutne, predstavila ˝MREŽU˝ i  paneliste te svima  zahvalila na dolasku.

Pozdravni krug predstavljanja prisutni  su iskoristili da kažu ono što smatraju važnim i šta očekuju od samog okruglog stola.

Volonterka OCD DELFIN: D.M. iskoristila je pozdravni krug i odgovorila na jedno od pitanja. Zašto žrtve ne prijavljuju nasilje?˝ Kako navodi iz svojeg iskustva odgovor je nepovjerenje u sustav, smatra da je prvi korak i  zadatak svih prisutnih vraćanje vjere žrtve/svjedoka u institucije i ustanove.

Predstavnik policije A.Š. -˝Nadam se naučiti više˝

Načelnik PP Pakrac R.H.- istakao je kako policija provodi određene promjene na način da posvećuje puno pozornosti žrtvi i da se u niti jednom slučaju ne postupa površno. Predlaže sudu mjeru udaljavanja počinitelja iz domaćinstva i otvara pitanje: šta u slučajevima kad počinitelj nema gdje otići? (Navodi primjer jednog od počinitelja koji je nakon izricanja mjere kao beskućnik spavao u parku)

Predstavnica IPC- ˝Došla sam podržati kolegice i dobra iskustva prenijeti u svojoj županiji˝.

Predstavnica Grada Pakraca: M.M . pozdravila je u ime gradonačelnice i svoje osobno, prenoseći pozdrave gradonačelnice iskazala je kako Grad podržava projekat i otvoren je za suradnju.

Predstavnik/ca CZSS Pakrac – ˝Problematika je slična poslu koji obavljaju˝

Predstavnica  i videća pratiteljica Udruga slijepih- Parac, Lipik, M.M. pohvalila je projekat ističući kako su napravljeni pomaci u odnosu na ranije godine kada je kao zaposlenica OCD DELFIN, prepoznala potrebu i pisala projekat vezano za podršku/pomoć žrtvama i svjedocima. Naglasila je kako današnji Savez slijepih i slabovidih osoba na području RH dbroji cca 6000,00 članova i uputila upit prema predstavnici Ministarstva pravosuđa i predstavnici koordinacijske organizacije : ˝Koliko je osoba s oštećenjima vida zapravo žrtava nasilja i poduzima li se išta kako bi se takve osobe zaštitile˝?

Psihologinja Ženske sobe-centar za seksualna prava Zagreb: S.S.R., spomenula je važnost vidljivosti u svim sredstvima javnog informiranja, senzibilizacije javnosti i senzibiliziranosti pojedinaca na putu ka izgradnji tolerantnog nenasilnog društva.

Panelisti:

-Predstavnik i direktor Udruge za podršku  žrtvama i svjedocima kao panelista obradio je vrlo zahtjevnu temu

  • Prava žrtve: osiguranje mjera zaštite-Iskustva rada Udruge za podršku žrtvama i svjedocima

Prisutnima je kroz prezentaciju približio koje su to Procesne mjere zaštite, kako standardi u RH. nisu jednaki, šta podrazumijeva implementacija direktive i što je to želja žrtve . Osvrnuo se i na pitanje osobe od povjerenja i šta to zapravo podrazumijeva. Istaknuvši važnost međusektorske suradnje i potrebu zajedničkih edukacija završio je vrlo originalno izlaganje

 

Koordinatorica Udruge HERA Križevci: M.Š.J. i voditeljica projekata u OCD DELFIN:M.P.D, iznijele su podatke ostvarene za protekli period provođenja programa, upoznavši prisutne s brojkama koje pokazuju prisutnost nasilja na pdručju Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije.

 

  • Predstavnica Ministarstva pravosuđa i voditeljica Odjel za razvoj i  koordinaciju sustava podrške žrtvama i svjedocima i međunarodnu suradnju: M.P. u svom izlaganju složila se kako u RH nema ujednačenosti u postupanju i kako bi bilo dobro da postoji standardizacija. Istakla je kako smo država sa jako dobro razrađenim zakonodavstvom i ali isto tako da postoji tromost sustava te treba pronalaziti mehanizme za njegov brže reagiranje.

 

  • Komentirajući ulogu žrtve u postupku istakla je kako je važno da žrtva preuzme svoju aktivnu ulogu. Iskazavši uvjerenja da će ˝MREŽA˝  nastaviti i dalje s radom i dalje po završetku projekta Ministarstva pravosuđa. Prisutnima je osvijestila kako najviše uspjeha imamo kada surađujemo i da svemu treba dati vremena.

 

 

  • Voditeljica pravnog tima Ženske-sobe- koordinacijske organizacije u projektu ˝Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela˝: A.D.K.- s prezentacijom ˝MREŽA˝ i krajnji korisnici-utjecaj, otvorila je puno pitanja kao što su: Utjecaj medija – kad su problem a kada korisni? Odgovarajući na dio pitanja naglasila je važnost da žrtva na samom početku zna kome šta su njena prava. Politička volja u RH? Je li osobi u pratnji dovoljno 15 min da upozna žrtvu /svjedoka sa svim pravima? Kako je i sama pravnica pokušala je približiti prisutnima na koji način razmišljaju ljudi te struke i kolika je važnost specijaliziranog principa rada kako se ne bi uradilo više štete nego koristi. Prisutnima je pojasnila ulogu države i koje su sve uloge na sebe preuzele Organizacije civilnog društva u vidu pružanja besplatne pomoći.

 

 

 

Predstavnica CZSS Požega i Obiteljskog centra, i predstavnica Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja  panelistica M.J.: u svojoj je prezentaciji: Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji ukazala na novitete novog ˝Protokola˝u odnosu na stari i na koji način se primjenjuju opisane odredbe u praksi.

 

 

Zaključici

  • Suradnja i koordinacija službi
  • Osposobljavanje djelatnika
  • Standardizacija u postupanju

 

 

U Pakracu 23.rujna

 

 

 

Zapisnik sastavila

Voditeljica projekata u OCD DELFIN

Mirsada Popović Damjanović